Přistihli jste se někdy, že se potýkáte s jemným tancem etikety stolování? Víte, o čem mluvím: jemný balet vidličky přes nůž, jemný valčík sklenky na víno nebo složité tango ubrousku na klíně.
Chování u stolu se někomu může zdát frivolní, ale ve skutečnosti může být základním aspektem toho, jak se prezentovat s grácií a důstojností. Ve skutečnosti mohou mít velký vliv na sociální a profesionální prostředí.
V našem každodenním životě často zapomínáme, že tyto zdánlivě malé praktiky mohou mít velký vliv na dojmy, které zanecháváme v ostatních. Věřte mi, není to jen o tom, neplivat jídlo přes stůl, jde to hlouběji. Odráží naši ohleduplnost k těm, kteří s námi sdílejí prostor.
Ale neberte to jen ode mě. Poslechněte si to přímo od někoho, kdo ví, jaké to je zažít hluboký rozdíl, který může přinést zvládnutí etikety.
Seznamte se s Jonathanem, 32letým obchodním manažerem. Vždy si byl jistý svou schopností uzavírat obchody a řídit schůzky, ale při schůzkách s potenciálními klienty se neustále míjel kolem. Zde je to, co musel říct:
Nikdy jsem nechápal, proč jsem nebyl pozván na tyto večeře. Ve své práci jsem byl dobrý a s našimi klienty jsem měl výborné vztahy. Až jeden kolega mě jemně upozornil, že jsem při večeřích příliš hlasitý a rušivý a nenechal jsem nikoho jiného, aby se ke slovu dostal. Styděl jsem se, ale vzal jsem to na vědomí.
Jonathanův příběh, i když je pro něj jedinečný, není neobvyklý. Mnozí z nás mohou být nevědomky v podobné pozici, ať už v profesním nebo osobním životě. Nedostatek etikety může nenápadně podkopat naši snahu udělat dobrý dojem.
© Nespolehlivizakaznici.cz
Jste připraveni vyhnout se pádu do této pasti? Pojďme se ponořit do značek, na které si musíte dávat pozor, a klíčových způsobů stolování, které mohou pozvednout váš zážitek ze stolování.
1. Správné používání nádobí
Pamatujete si, když vám máma řekla, abyste si nehráli s jídlem? No, je toho víc. Nejde jen o to, abyste si jídlo nechali na talíři, ale o to, jak zacházíte s nádobím. Považujte to za jazyk jídla: na to vidlička, na tamto lžíce a nikdy, nikdy nepoužívejte svůj nůž jako oštěp.
2. Ubrousková etiketa
Věděli jste, že skromný ubrousek má svůj vlastní protokol? To je pravda! Když sedíte, položte si ubrousek okamžitě na klín. A až dojedete, jemně ho složte a položte nalevo od talíře. Není to plášť, lidi, ale má super schopnosti, aby nás udržoval v pořádku.
3. Podávání jídel v pořádku
Podávat pokrmy v pořádku je jako dirigovat orchestr chutí. Na pořadí záleží a přidává na crescendu jídla. Takže dejte brambory před hrášek a všimněte si symfonie, kterou vytváříte. Jakou melodii zpívá tvůj talíř?
4. Umění přípitku
Ach, toast! Okamžik, na který všichni dychtivě nebo netrpělivě čekají na každém shromáždění. Klíčem je, aby byl stručný, relevantní a potěšující. A prosím, držte sklenici za stopku. Nikdo nepotřebuje pohled zaprášený otisky prstů, když cinkají brýlemi.
5. Respektování osobního prostoru
Ano, i u jídelního stolu kolem nás všech existuje neviditelné silové pole – bublina osobního prostoru. Snažte se, aby vaše lokty nezasáhly do talíře vašeho souseda nebo narušily dráhu letu jejich vidlice.
6. Pozor na své decibely
Rozhovor u jídelního stolu je uměním rovnováhy. Nechcete být hlasitý jako gong ani tichý jako šepot. Zaměřte se na konverzační sladkou tečku. Jaká je hlasitost vašeho stolu?
7. Zvládnutí tempa
Příliš rychlé jídlo může znamenat dychtivost, zatímco příliš pomalé jídlo může znamenat nezájem. Nalezení správného tempa je zásadní. Dokážete se přizpůsobit rytmu lidí kolem vás a vytvořit kulinářskou linii conga namísto sólového sprintu?
8. Cvičení trpělivosti
Začněte jíst, až když to dělají všichni ostatní. Je to jednoduchý akt ohleduplnosti, který jde hodně daleko. Dokážete odolat té lahodné vůni jen o pár okamžiků déle?
9. Zdvořilé odmítnutí
Pokud se vám něco nelíbí, je v pořádku to zdvořile odmítnout. Cvičení, jak elegantně říct ne, děkuji, vás může zachránit před situacemi, které stojí za to, a nešťastnými chuťovými pohárky.
10. Poděkování
Nakonec vždy po jídle poděkujte. Tato jednoduchá fráze odráží vděčnost a ocenění hostitelova úsilí při přípravě jídla. Poděkovali jste v poslední době svému hostiteli?
Když zakončíme naši cestu světem stolního chování, doufám, že jste našli nějaké oblasti, kde můžete vypilovat a zdokonalit svou etiketu. Pamatujte, že všichni se učíme a rosteme – a nikdy není pozdě naučit se nové způsoby!
Tento článek má poskytnout základní pochopení etikety stolování a neměl by být brán jako odborná rada. Stejně jako Jonathan se možná příště, až se ocitnete na formální večeři nebo důležité obchodní schůzce, budete cítit jistější při procházení tancem, který je stolní etiketou.
Protože v konečném důsledku jde o to, aby se lidé kolem vás cítili respektováni a pohodlně. A kdo ví, třeba se i vy stanete mistrem v umění předávání másla!